28. elokuuta 2024
Vinkkejä haasteellisiin tilanteisiin
Meidän ihmisten on hyvin helppoa huomata koiran "huono käytös", ja reagoida siihen. Paljon vaikeampaa on kuitenkin pyrkiä ehkäisemään tätä käytöstä, ennakoida tilanteita, ja huomata ne hetket, kun koira käyttäytyy toivotulla tavalla. Onkin hyvin tavallista, että koiran käyttäytymiseen yritetään usein puuttua vasta siinä hetkessä, kun koira on jo alkanut toimimaan tai reagoimaan.
Meillä oli juuri opinnoissa lähipäivät, ja minuun iski syvästi dia, jossa oli lause "kontrolloi ympäristöä, älä koiraa".
Ensisijaisesti meidän tulisi luoda koiralle turvallinen mieli, sekä hyvät mahdollisuudet oppia. Voimme esimerkiksi ottaa etäisyyttä toisiin koirakoihin, harjoitella trimmausvälineiden ääniä kauempaa, tai pilkkoa kuonokopan harjoittelua pienempiin osiin. Sen sijaan, että menisimme koiralle liian vaikeaan tilanteeseen suinpäin - pyrimme kehittämään vahvoja tukitaitoja, ja pitämään huolen siitä, että koira omaksuu askel kerrallaan uusia toimintamalleja ja paremman mielentilan!
VINKKEJÄ TILANTEISIIN
🔸Ymmärrä koiraasi - sen käytökselle on aina jokin syy
🔸Rakenna vahvaa kontaktia, suhdetta & luopumista
🔸Varmista, onko palkkio varmasti koiralle riittävän mieluisa?
🔸Pidä kriteeri niin matalana, että koira voi onnistua
🔸Varmista, että koira pääsee toteuttamaan itseään & lajityypillisiä tarpeitaan sallituin keinoin
🔸Opettele huomaamaan hetket, kun koirasi käyttäytyy hyvin, ja palkitse sitä niistä
🔸Pohdi, miten voisit muuttaa omaa käyttäytymistäsi tai ympäristöä niin, että onnistuminen olisi koiralle helpompaa
🔸Muuta koiran tunnetilaa
🔸Ennakoi tilanteita
🔸Keksi suunnitelma haasteelliseen tilanteeseen - miten toimit, jos koira pääseekin esim. reagoimaan häiriöön?
LUE MYÖS...

Koiran omaehtoinen aktivoituminen
Koiran omaehtoinen aktivoituminen tarkoittaa sitä, että koira tarjoaa itse aktiivisuuttaan ohjaajaansa kohtaan. Oikein rakennettuna se kehittää koiralle aidon halun ja motivaation tehdä asioita yhdessä. Harjoitusten myötä koira siis oppii osallistumaan halukkaasti myös itse omaan harjoitukseensa.

Pohdiskele syitä käytöksen taustalla...
On hyvä muistaa, että koulutuksen lisäksi myös hyvinvointitekijöiden kartoitus on tärkeää toivotun päämäärän saavuttamiseksi. Aina siis pelkkä koulutus ei riitä vaikuttamaan haasteelliseen käytökseen, sillä yritämme hoitaa juurisyyn sijaan vain pelkkää oiretta.